Монолітний котедж: швидко, довговічно, недорого

Ми продовжуємо розмову про різні технології будівництва заміського будинку. Сьогодні ми обговоримо незнімну опалубку. Це порівняно новий метод — йому далеко до таких «довгожителів», як дерево або цегла. Проте новачок вже добре зарекомендував себе – завдяки зручності, дешевизні та пристойним підсумковим результатам.

Філологічний маневр

Перше питання, що виявилося при самому поверхневому знайомстві з предметом, зводилося до назви — «незнімна» опалубка або «незнімна»? Тим більше, що і сайти в Інтернеті давали обидві ці версії, і приблизно в рівній кількості. Як запевнили нас знаючі люди, правильним таки є перша назва — незнімна, ним частіше користуються професіонали. З іншого боку, потенційні споживачі можуть ставити в пошукових системах і «неправильне» слово. Тому, каже Антон Копилов, генеральний директор девелоперської групи «Інтегра», практично всі виробники та постачальники на своїх сайтах використовують обидва варіанти назви, часто навіть у рамках одного тексту. Щоб відповідати різним пошуковим запитам.

Збираємо та заливаємо

Розповідь про цю технологію будівництва ми почнемо з поняття опалубки. «Це — форма, в яку заливаються залізобетонні конструкції, як форма для тесту», — наочно описує Олег Паризький, директор департаменту девелопменту керуючої компанії «Волзькі дачі». Звичайну опалубку після застигання розчину знімають. Відповідно, її роблять із матеріалів, які не шкода, – найчастіше, із дощок (які, зауважимо, після цієї процедури годяться хіба що на дрова). Але потім будівельники зрозуміли, що опалубку можна залишити — вона стане елементом конструкції. Так і з’явилася вона – незнімна.

Сучасна незнімна опалубка – це набір блоків, які з’єднуються між собою спеціальними замками. «Усередині ці блоки-модулі мають порожнини, які у процесі будівництва армуються та заповнюються бетоном, – розповідає Юлія Севериненко, генеральний директор компанії «ЗемАктив». — У результаті виходить монолітна стіна, обрамлена з внутрішньої та зовнішньої сторін оболонкою з пінополістиролу. Товщина стіни вибирається залежно від призначення будівлі та від кліматичних умов у регіоні. Для зведення внутрішніх перегородок у будинку можна використовувати ці блоки або будь-які інші традиційні матеріали».

Пінополістирол з варіантами

Найчастіше незнімну опалубку виготовляють із пінополістиролу – легкого газонаповненого матеріалу класу пінопластмас, створеного на основі полістиролу. Як каже Сергій Панков, заступник директора з будівництва компанії «Заміський Проект», цей матеріал добре тримає тепло, він легкий та зручний у монтажі та обробці. Крім того, він недорогий.

«Конструкції, виконані з блоків із спіненого пінополістиролу, відрізняються високими тепло- та звукоізоляційними якостями, – підтверджує Юлія Севериненко («ЗемАктив»). – Стіни товщиною 27 см за теплозбереженням еквівалентні 1,5-метровим цегляним. Тож жодної додаткової ізоляції не потрібно».

На жаль, у пінополістиролу, як і всього на цій землі, є свої недоліки. Цей матеріал, що відноситься до синтетичних полімерів, механічно не дуже міцний. Він боїться мікроорганізмів, сонячного ультрафіолету і до того ж легкогорючий. Тому і з внутрішнього, і з зовнішнього боку будівлі пінополістирол має бути закритий ще чимось – наприклад, штукатуркою.

Компанії, що випускають блоки незнімної опалубки, постійно намагаються покращити свою продукцію. Серед різних «вигадок» наші експерти назвали, наприклад, армовану панель – це коли поверх пінополістиролу закріплена сталева сітка. Після виготовлення стіни на неї «набризкують» бетон – пінополістирол виявляється надійно захищеним. Інший варіант — зовнішні стінки блоків виготовляються з деревобетону (арболіту), який є подрібненою деревиною з цементом. Пінополістирол тут теж є – але всередині, тільки в функції утеплювача. Зрештою, можлива скломагнезитова каркасна опалубка, складена зі скломагнієвих листів (СМЛ). СМЛ дорожча, зате поверхня вже ідеально рівна і забарвлена, так що будинок не вимагає зовнішнього та внутрішнього оздоблення.

Швидко, дешево, довговічно

Перша безперечна перевага незнімної опалубки – швидкість будівництва. «Коробка будинку площею 80–100 кв. м може бути побудована за два місяці, — зазначає Євген Шевченко, директор із продажу компанії MULTIGROUP. – Місяць займає виготовлення опалубки, ще місяць – її заливання бетоном».

Споживачі оцінять і невисоку ціну – вартість будівництва 1 кв. м становить від 18 тис. руб., Що в рази менше, ніж, наприклад, у цегляних будівель. Дешевизна складається як з собівартості використовуваних матеріалів, так і з простоти роботи (потрібна бригада всього в 2-3 особи), а також швидкості будівельних процесів, що вже згадувалася.