Цегляний будинок: символ успішності

Символ успіху
Зрозуміло, цегла має цілком об’єктивні переваги – наприклад, довговічність чи хорошу теплоємність. Трохи нижче ми розберемо їх докладніше, а поки що поговоримо про іншу матерію – престижність. Відома приказка про те, що «праведною працею не наживеш палат кам’яних» як мінімум двозначна.

З одного боку, вона засуджує людей, які неправедним шляхом досягли багатства. З іншого боку – в ній явно чується заздрість до тих, хто таки зумів «нажити». І у разі показово, що символом успіху стали саме «палати кам’яні», тобто. цегляні. З іншого каменю (наприклад, натурального) у наших краях особливо не будували.

«Власний будинок, і цегляний – це символ успіху для російської людини, – говорить Борис Циркін, голова ради директорів компанії Kaskad Family. – Ця тенденція тягнеться з давніх-давен. Ми довго звикаємо до технологій, але якщо вже звикли до них – то це на віки».

Цікаво, що заможні люди іноді самі своїм традиціям не раді. Один із наших консультантів розповів про директора великої корпорації, який збудував собі п’ятиповерховий цегляний особняк. У глибині душі ця людина завжди мріяла про маленький дерев’яний будиночок, але (noblesse oblige!) був просто змушений оселитися в подібних хоромах. Правильно чи ні він вчинив – питання окреме, але звернемо увагу, що свій високий соціальний статус він став доводити саме цегляним будинком – жодним іншим!

Надійно, довговічно, екологічно…
Іншою очевидною перевагою є негорючість. Звичайно, цегляний будинок не гарантований від пожежі: у житлі завжди є чому горіти та окрім стін. Однак за швидкістю поширення вогню, а також за шкодою, яку завдасть пожежа, будівлі з цегли на голову вищі за ті ж дерев’яні – навіть за умови просочення останніх хваленими сучасними антипіренами.

Наступний пункт – екологічність. У народі із цього приводу стверджують, що матеріал «дихає», тобто. у ньому створюється сприятливий для людини мікроклімат. Сюди примикає і якість, про яку нагадує Юлія Севериненко, генеральний директор компанії «ЗемАктив» – здатність добре тримати тепло. Будучи добре прогрітим, масивний цегляний будинок остигає дуже повільно: навіть у зимові морози він втрачає всього по одному градусу на добу. Дуже корисна якість для заміського будівництва!

Не забудемо і про таку якість, як невеликі вкладення в експлуатацію. На відміну від багатьох інших матеріалів цегла не потребує регулярного фарбування, просочення тощо. А також – про гарну звукоізоляцію цегляного будинку.

З суто будівельної точки зору цей матеріал також досить зручний. Він дозволяє зводити конструкції практично будь-яких конфігурацій. Крім того, будувати з цегли досить просто – для цього не потрібна спеціальна техніка.

Тяжко, холодно, «мокро»
На жаль, ніщо в цьому світі не вільне від недоліків – є вони й у цегли. Один із головних – велика маса. Вона веде до того, що транспортування матеріалу до місця будівництва коштує недешево. Але головне навіть це не. “Цегляний будинок важкий, і для нього потрібно робити дуже потужний фундамент”, – пояснює Петро Кириловський, директор з маркетингу “Велич”, “Lipki Парк”. Що, звичайно, веде до різкого подорожчання будівництва: підраховано, що на фундамент біля будинків із цегли припадає до третини всієї вартості.

Другий дуже серйозний недолік – цегла погано переносить мороз. Біда не так у тому, що взимку в наших краях дуже холодно, а в тому, що погода дуже нерівна: «перехід через нуль» відбувається багаторазово, іноді кілька разів протягом однієї доби. Вода, що знаходиться всередині стін, то замерзає, то відтає – що, звичайно, зовсім не йде на користь «здоров’ю» цегли. Тому цей матеріал можна рекомендувати для будівництва котеджу для постійного проживання, який опалюється взимку. А ось дачний будиночок, який використовується тільки влітку, а на зиму залишається поза увагою, зруйнується досить швидко.

Наступний мінус – висока теплопровідність. Якщо говорити більш зрозуміло для нефахівця, то це означає, що цегла погано зберігає тепло. У спеціалізованій пресі наводилися розрахунки, згідно з якими для нормальної теплоізоляції стіни мають бути завтовшки… 2,5 – 3 м, що явно перебуває за межею розумного. На практиці, звичайно, проблема вирішується інакше: як зазначає Антон Копилов, генеральний директор девелоперської групи «Інтегра», у будинках із цегли робиться додаткове утеплення. Що – це ми додаємо вже від себе – створює нову складність: утеплювач не повинен виділяти у повітря якусь хімічну гидоту. Інакше перерахована в попередньому розділі в числі переваг екологічність цегли піде прахом.

А ще зведення цегляного будинку йде довго, і при цьому використовуються «мокрі» процеси – відповідно будівництво не можна вести в холодну пору року. Теоретично, звісно, ​​можна зробити «саркофаг», під яким забезпечити плюсову температуру навіть узимку.