Фундамент дерев’яної оселі: калейдоскоп варіантів

Якою має бути конструкція фундаментів для дерев’яного будинку?

Дерев’яний будинок відноситься до розряду легких споруд. Тому вибір конструкції фундаментів залежить лише від стану ґрунтів. Якщо грунти непучинисті та нерухомі, то можна застосовувати конструкції простих, дрібнозаглиблених фундаментів, що не вимагають армування. Можна використовувати як матеріали ґрунтоцемент, дерев’яні стільці або цегляні (бетонні) стовпи.

Простими є фундаменти на піщаній подушці. Траншеї або ями відривають у материковому (недоторканому) грунті на глибину 50-70 см. Пісок укладають шарами по 10-15 см, проливаючи кожен шар водою. Не доходячи 20-30 см до планувальної позначки, на ущільнений пісок укладають верхню частину фундаменту із щебеню, гравію, каменю, цегли на цементно-піщаному розчині або бетоні. Замість щебеню можна використовувати цегельний бій добре обпаленої цегли, а також уламки шиферу, кераміки та бетонних виробів.

Що являють собою дрібнозаглиблені фундаменти?

При будівництві легких заміських будинків надійними та економічними є дрібнозаглиблені фундаменти, що влаштовуються на протипучинних подушках. Підошви в цих випадках закладаються вище за розрахункову глибину промерзання. Фундамент, взаємодіючи з безодняною основою, взимку піднімається, а навесні завжди приходить у вихідне положення.

Як влаштувати неармований фундамент?

При влаштуванні такої конструкції на дно траншеї або на піщану подушку укладають найбільші постільні бутові камені. Проміжки між ними заповнюють щебенем. Після укладання першого ряду заливають розчин шаром 15-20 мм. По цьому шару укладають другий ряд каменів так, щоб вони перекривали шви ряду нижче. Камені слід встановлювати щільно, домагаючись їхнього стійкого положення. Не можна підсипати під каміння щебінь, так як він при експлуатації подрібнюється, що може спричинити руйнування фундаменту. Після укладання чергового ряду проміжки між камінням слід заповнити щебенем та розчином.

Як виглядає фундамент із ґрунтоцементу?

Відповідь: Фундаменти дерев’яних будинків можна робити з ґрунтоцементу у вигляді моноліту або блоків, укладаючи їх на піщану подушку. Грунтоцемент рекомендується готувати із суглинків, супісків, лесоподібних суглинків та лесів. Підзолисті, торф’яні та ґрунтові ґрунти для цього непридатні. Можна використовувати наступний склад (в %) ґрунтоцементної суміші: подрібнений ґрунт – 75-77, цемент марки 300 – 7-10, вода – 14-16. При роботі з ґрунтоцементом не слід допускати розривів у часі більше 30 хвилин між укладанням кожного шару. Якщо перерви більші, на укладеному шарі роблять насічку. Потім продовжують роботу.

Коли зводять стовпчасті фундаменти?

Стовпчасті фундаменти мають вигляд окремих опор, що влаштовуються під стіни, стовпи чи колони. Їх використовують при незначних навантаженнях на фундамент, коли тиск на ґрунт менший за нормативний (при будівництві легких малоповерхових будинків). Стовпчасті фундаменти можуть бути дерев’яними, цегляними, бетонними, бутобетонними або залізобетонними. Стовпи ставлять з відривом 1,5-2,5 м друг від друга. Обов’язкове встановлення стовпів у місцях перетину стін, у кутах будинку, вздовж важких простінків і там, де зосереджено найбільше навантаження.

Як правильно викласти стовпи з цегли чи бутобетону?

Стовпи з цегли або бутобетону влаштовують так. Спочатку риють яму розміром 1х1х1 м. На дно укладають подушку з піску. Якщо дно піщане, то відразу насипають гравій або щебінь, який бажано пролити бітумом або застелити руберойдом в один шар. Потім укладають шар бетону та вирівнюють його. Приблизно через добу, коли бетон схопиться, на цій підставі викладають цегляний стовп, виводячи його на 25-50 см над поверхнею землі.

Застосування силікатної цеглини для стовпів неприпустимо.

Перед засипанням стовп обмазують бітумом.

Які розчини використовуються при кладці фундаментів у сухих ґрунтах?

Можна використовувати вапняні або глиняні розчини складу 1:5 (глина або вапно та пісок).

Перед кладкою першого ряду фундаменту з цегли або каменю слід укласти шар розчину товщиною 3-5 см. На нього цегла або камінь, потім ретельно утрамбувати, щоб не залишилося порожнеч.

Як зводяться бетонні стовпи?

Найнадійнішими є бетонні стовпи. До їх зведення в центр бетонної подушки вмуровують 3-4 арматурні дроти, шматки товстого дроту або металеві штирі.

Як тільки бетонна подушка затвердіє, зверху встановлюють опалубку. При збиванні щитів опалубки бруски, що зв’язують, не обрізають, а роблять з них так званий замок на 1/3 висоти від основи.

Укладати бетон потрібно так, щоб не було порожнин або раковин. З цією метою його трамбують брухтом або жердиною.

Стовпчасті бутові фундаменти найбільш ефективні за інженерно-геологічних умов, що вимагають закладання підошви на глибину від 1,5 до 3 м.