Облаштовуємо камін у міській квартирі

Камін – це вже звичний атрибут заміського будинку, але виявляється його можна розмістити і в міській квартирі. Щоправда, не в кожній, а лише у тій, що задовольняє спеціальним умовам. Їх багато, і дотримати їх нелегко, зате квартира з каміном цінується набагато вище за звичайну.

Спадщина царських часів

Найпростіше зробити камін у квартирі, розташованій у будинку, де димар був спроектований спочатку. У старому житловому фонді це будівлі дореволюційної споруди: колишні прибуткові будинки кінця XIX — початку XX століття, а також деякі «сталінки», які свого часу опалювали піч-буржуйки та газові котли. Там димохід проведено через усі поверхи. Але щоб ваш камін функціонував, цей прохід має бути чинним, що буває рідко. Оскільки каміни в таких будинках не експлуатувалися багато років, димарі там зазвичай завалені сміттям або закладені цегляною кладкою.

Зараз у деяких будинках, що реконструюються під елітне житло, ці комунікації відновлюють. Так зроблено, наприклад, у будинку архітектора Кекушева за адресою: Пречистенка, 28, у колишньому доходному будинку графа Шереметьєва в Романовому пров., 3, у доходному будинку страхового товариства «Росія» на Стрітенському бульварі, в деяких інших дореволюційних будівлях на Великій Ординці Малої Бронної, у Сеченівському та Мілютинському провулках, на Солянці.

У старих будинках з відновленим димарем можна робити камін на будь-якому з поверхів. А в нових, як правило, лише на останньому. Поговоримо про них.

Дотримуйтесь норм і правил

Безумовно, найкращий, правильний та безпечний варіант каміна, коли він закладений на етапі проектування будинку. Але, в принципі, його можна зробити в будь-якій квартирі, розташованій на останньому поверсі будинку. Відповідно до СНиП 31-01-2003 для багатоквартирних будинків до 75 м заввишки, «камін на твердому паливі допускається проектувати: у квартирі на останньому поверсі житлового будинку; на будь-якому рівні багаторівневої квартири, розміщеної останньою за висотою в будинку. При цьому димар каміна повинен виконуватися автономним і проходити через приміщення даної квартири». Ця вимога не поширюється на будинки, у проекті яких вже закладено канал димаря, тобто на сучасні будинки індивідуального планування та старі споруди, де димар перебуває у робочому стані. Там збудувати камін, як говорилося вище, можна на будь-якому поверсі.

Перш ніж зайнятися облаштуванням домашнього вогнища, потрібно отримати дозвіл від БТІ, довідки від СЕС, ДЕЗу та обов’язково погодження з пожежною інспекцією. Зібрати всі довідки можна самостійно, але це досить клопітно, легше скористатися послугами спеціалізованих фірм. Щоправда, задоволення це коштує недешево – від $1500 до $3000.

Крім того, встановлення каміна у міській квартирі потребує дотримання певних технічних умов. Так необхідно звернути увагу на вагу майбутнього каміна. Відповідно до СНиП 2.01.07-85 «Навантаження та впливу», величина нормативно-розподіленого навантаження на перекриття у квартирах житлових будівель має становити до 150 кг на 1 кв. м, а топка, димова труба і декоративне оформлення каміна найчастіше створюють навантаження на перекриття більш допустиме. Тому, можливо, від камінів з мармуру, цегли і навіть чавуну доведеться відмовитись. Не виключено, що через ліміт за вагою буде обмежений розмір каміна.

Щоб не було пожежі

Є й інші обмеження, вимоги та правила, пов’язані з наявністю каміна у квартирі. Камінна топка і димова труба каміна, що влаштовується, повинні мати відповідний сертифікат пожежної безпеки для використання в житлових багатоквартирних будинках. Кімната, яка виконує функцію камінної зали, має бути площею не менше 20 кв. м при висоті стель від 3 м, інакше обсягу повітря для горіння палива буде недостатньо. Крім того, камін вимагає постійної уваги: ​​іскри, що вилітають із відкритої топки, можуть призвести до пожежі. Має бути встановлений спеціальний захисний екран, а підлога перед топкою закрита негорючими матеріалами. Не забудьте придбати вогнегасник.

При топці каміна варто зважати на погоду, вітер на вулиці і те, які дрова використовуються. Нарешті, камін вимагає постійного догляду, особливо чищення димоходу та топки. Трубу каміна, що нерегулярно діє, рекомендується оглядати кілька разів на рік і чистити як мінімум один раз на рік, а постійно використовуваного – необхідно чистити щомісяця.

Зрозуміло, що камін у міській квартирі – це розкіш. Купівля або оренда квартир з камінами коштує дорожче, ніж без них. Проте заможні покупці готові переплачувати таку можливість. Для деяких це навіть важливо. “Ті, кому подобаються каміни і хто може собі їх дозволити, завжди шукатимуть подібне житло”, – стверджує Олександр Зімінський.