Каркасні котеджі для «смачного» заміського життя

Технологій, використовуючи які можна звести на заміській ділянці будинок, є чимало. Подібна різноманітність, з одного боку, споживачів радує: є з чого вибирати. З іншого – створює певну проблему, яка описується в народі як «очі розбігаються».

Дерево, мінералвата, метал
З конструкцією каркасу можливі варіанти. Він може бути виготовлений із звичайних дерев’яних балок – це найпростіше, але, зрозуміло, не найкраще за якістю. Краще, якщо каркас зводиться з клеєного бруса: набору дощок, які підібрані за напрямом волокон, оброблені спеціальним чином та склеєні під пресом. Якість такої конструкції набагато вища – через відсутність деформацій, тріщин від розсихання та іншого. І, нарешті, каркас можна виготовити із металевих профілів. Міцність та довговічність – чудові, але метал створює «містки холоду». Для подолання цієї проблеми потрібно посилювати теплозахист.

Стіни також можуть бути різними. У теплоізолюючій «начинці», зазначає Лідія Шарохіна, зазвичай використовується мінеральна вата (негорючий матеріал, отриманий шляхом розплавлення та витягування в тонкі нитки базальтових порід) або пінополістирол або пінополіуретан (відрізняються слабкою горючістю і при горінні не виділяють токсинів). Обшивка стін – OSB-панелі (вони ж орієнтовано-стружкові плити), цементно-стружкові плити (ЦСП), рідше – фанера. Зустрічаються також варіанти з металевими панелями (ЛСТК – легкі сталеві тонкостінні конструкції). Зсередини будинок прийнято обшивати листами гіпсокартону або тим же ЦСП, зовні можливі будь-які варіанти від дерева та звичайної мінеральної штукатурки до облицювальної цегли та різноманітних фальшпанелей.

У цілому нині каркасна технологія дозволяє зводити найрізноманітніші будинки – як недорогі дачі, і великі будівлі. «За своїми якісними характеристиками та зовнішнім виглядом вони не поступаються цегляним котеджам, – переконаний Олег Паризький, директор департаменту девелопменту керуючої компанії «Волзькі дачі». – Каркасна технологія поширена у США, Канаді, Скандинавських країнах, Німеччині. І набуває все більшої популярності в Росії».

Швидше, легше, дешевше
Як і все в цьому світі, каркасна технологія має свої переваги. Спробуймо їх перерахувати.

Легкість конструкції. Це перевага, яка дає споживачеві дуже багато. По-перше, заощаджуємо на доставці на будмайданчик матеріалів. А по-друге (і це набагато суттєвіше), менш потужна конструкція будинку дозволяє заощадити на фундаменті.

Наступна перевага – дешевизна. Самі дерев’яні матеріали дешевші за ту саму цеглу. Заощаджуємо на доставці та фундаменті – про це ми вже сказали. Крім того, менше коштуватимуть самі будівельні роботи: з монтажем будинку середнього розміру впораються 2-3 особи, і задіяти спеціальну техніку (наприклад, підйомні крани) їм не доведеться. І роботу будівельники завершать набагато швидше. Загалом, підбиває підсумки Дмитро Язиков, директор з будівництва компанії «Заміський Проект», вартість будівництва виявляється в рази меншою, ніж для будинків з цегли.

Всесезонність робіт. Якщо не рахувати фундаменту, при каркасній технології не використовуються «мокрі» роботи (наприклад, бетонні), що потребують позитивних температур. Так що будувати такий будинок (за умови, що про підземну частину ви подбали завчасно) можна і взимку.

Хороша якість, яка пояснюється тим, що більшість елементів виготовлені на заводському конвеєрі – те, що на Заході називається prefabricated. Це означає, що контроль якості здійснено з виробництва.

Свобода архітектурних рішень. Можливість будувати будинки будь-якої конфігурації, облицьовувати фасади багатьма оздоблювальними матеріалами (але не всіма – про це трохи нижче) також обумовлюється легкістю конструкції.

Гарний теплозахист. «Сендвіч», що використовується у зовнішніх стінах, добре зберігає тепло. «За даними основних гравців цього ринку, опалення такого будинку обходиться майже вдвічі дешевше, – зазначає Людмила Єжова, виконавчий директор компанії «Терра-Нерухомість». – Це означає економію енергоресурсів у процесі експлуатації будинку».

Ремонтопридатність. Дуже багато робіт із заміни будь-чого (труби, дроти, утеплювач тощо) зводяться до того, що достатньо відкрутити шурупи і зняти лист гіпсокартону. Часто мешканець може зробити це сам, не залучаючи робітників та не виїжджаючи на час ремонту з дому.

Висока сейсмостійкість. Конструкція більш еластична, вона краще чинить опір зовнішньому тиску. На перший погляд, якість для Підмосков’я це не потрібне: землетруси у нас рідкісні. Але згадаємо, що ті самі особливості виявляються корисними для того, щоб протистояти сезонному руху грунтів – а це для наших широт дуже актуально.

Мінуси: не економте надміру!
Виявились і недоліки. Вони такі:
Можливість деформації каркасу – за умови, що використовуються неякісні пиломатеріали.