Садиба: будуємо та ремонтуємо

Частину робіт робимо самостійно, вибираємо економічні матеріали, освоюємо безвідходне виробництво.

Будівництво та ремонт заміського будинку – це заходи, які вимагають великих фінансових вкладень. Більшість же споживачів зі зрозумілих причин стурбована тим, як зробити цей процес найменш витратним. Чи можна зробити будівельні та ремонтні роботи якщо не безкоштовними (зрозуміло, що ця мета в принципі недосяжна), то хоча б менш накладними?

Зроби сам
Перша ідея, як то кажуть, лежить на поверхні – якісь види робіт можна провести самостійно. Так, багато технологічних операцій складні і вимагають обов’язкового залучення професіоналів – але є й такі, для яких не потрібна взагалі ніяка кваліфікація.

Роботи, які практично не вимагають жодного вміння – попередні. Підготувати ділянку до будівництва, зібрати та вивезти з неї сміття – з цим за бажанням впорається кожен. Якщо йдеться про ремонт, то обов’язково потрібно буде віддерти шпалери, відшмагати стару штукатурку від стін. «Оцініть власні сили, напевно, щось ви зможете зробити без допомоги професіоналів», – радить Олена Алфьорова, приватний дизайнер інтер’єрів.

Можна взятися і за щось масштабніше. Серед подібних справ Олександр Єгорьочкін, генеральний директор ЗАТ «Раум», називає копію котловану під фундамент. Зазвичай для цього залучають робітників, будівельну техніку – але ж можна зробити самостійно. Все, що буде потрібно тут – це лопати та тачки для вивезення землі. Ну і, звісно, ​​бажання працювати.

Якщо будова не дуже серйозна (наприклад – невеликий дачний будиночок), можна спробувати зробити фундамент самостійно. Резерв економії досить суттєвий: на основу будинку припадає до 20% його загальної вартості. Традиційно фундаменти будинків заливаються за монолітною технологією, але існує простіша – з блоків. «З такою роботою, – зазначає Олександр Єгорочкин, – впораються 2-3 особи. Їм буде потрібний автокран – його можна взяти в оренду на один день». Однак, продовжує експерт, ухвалюючи подібне рішення, потрібно все-таки тверезо зважити свої сили. Хоча в пресі та Інтернеті існує величезна кількість матеріалів за будівельною технологією, потрібно, щоб хоча б одна людина у вашій сімейній «бригаді» розбиралася у будівельних питаннях – причому не «теоретично», а насправді. Інакше, заощадивши на етапі будівництва, можна отримати будинок, який у рекордний термін розвалиться.

Шукаємо альтернативу

Ще один істотний резерв економії – проаналізувати, які матеріали ви збираєтеся використовувати, і подумати, чи не можна знайти їм заміну – часто вона дешевша. Наприклад, найчастіше при внутрішній обробці будівлі використовується гіпсокартон. Однак він має альтернативу – скломагнієві листи (СМЛ). Їх можна використовувати як при внутрішніх, а й за зовнішніх оздоблювальних роботах – де вони розбухають, не розшаровуються і деформуються при тривалому впливі вологи. З цієї причини СМЛ чудово підійдуть для застосування у лазнях, басейнах та підвальних приміщеннях. А щодо пожежної безпеки вони ставляться до класу А, тобто. знаходяться в одному ряду з такими матеріалами, як бетон, сталь та камінь. При цьому монтаж скломагнієвих листів здійснюється за тією ж технологією, що і гіпсокартону.

Інший цікавий приклад, рекомендований нашими консультантами, – використовувати декоративне шпаклювання, яке візуально згладжує нерівності. Нанести її на стіни можна самостійно – це набагато простіше, ніж вирівнювання.

Щоправда, з економією (як і з усім у світі) треба не перестаратися. «Ми багато разів переконувалися, що підсумкова вартість насправді зовсім не так сильно залежить від ціни матеріалу, – каже Олександр Пронін, заступник генерального директора компанії «Тайгові дали». – Натомість «економія» часто обертається новими витратами на наступних етапах. Наприклад, ідея замінити цеглу на піноблоки – цей матеріал справді дешевше. Але будинок з піноблоків вимагатиме додаткового облицювання зовні, більш ретельного та дорогого внутрішнього оздоблення. А якщо говорити про будівництво з дерева, то найраціональнішими виявляються… клеєний брус або оциліндрована колода. Звичайна колода коштує менше, але вона швидко розсихається, і будову з неї треба обробляти всередині та зовні. Загалом може вийти так: спочатку дійсно економимо, але потім з’являються нові витрати».

Придивимося до «лінійки»
Ще один резерв для заощадження коштів – вибирати менш дорогі модифікації. Зазвичай, багато виробників випускають «лінійки» продукції – від сегмента преміум до економа. При цьому товари останньої категорії – зовсім не обов’язково найгіршої якості. Вони зазвичай виготовлені з тих самих матеріалів і за тими ж технологіями, що і їх дорожчі «побратими» – просто мають меншу кількість функцій.