Як облаштувати тісну кухню?

Хоч як це парадоксально для когось прозвучить, але занадто велика кухня – це незручно. Людині доводиться бігати від холодильника до плити, від миття до стільниці. А це, поза всяким сумнівом, втрата часу і сил.

Вважають, що “кухонні роботи” займають майже 55% часу домашньої господині. Навіть мінімальна економія часу в процесі пересування по кімнаті є важливою. Тому якщо ви щасливі власники невеликої кухні, то не рахуйте, що вам не пощастило.

Дизайнерка Ольга Федорова поділилася з нами деякими правилами, дотримуючись яких, можна навіть у 5-метровому приміщенні можна облаштувати повноцінну кухню.

Правило №1. Важливий кожен сантиметр
Облаштування кухні краще починати з дизайн-проекту майбутнього інтер’єру. Потрібно точно знати конфігурацію та розміри приміщення: довжину кожної стіни, висоту стелі, величину виступів та ніш. Чітко уявити, де розміщуватиметься техніка. При плануванні дуже важливо передбачити можливість безперешкодно пересуватися між раковиною, плитою та холодильником, столом та шафами.

Важливо відразу розпланувати влаштування двох зон. У робочій зоні все оптимально пристосовано для приготування їжі. У зоні відпочинку має бути затишно та комфортно збиратися усією родиною.

Найкращий варіант – вбудована кухня. Вона дозволяє максимально раціонально, без щілин та зазорів, розставити все необхідне. Сьогодні у вбудованому варіанті випускаються майже всі види побутових кухонних приладів – холодильники, духовки, варильні панелі, мийні машини, мікрохвильові печі, витяжки і навіть пароварки і кавоварки. Вибираючи шафи, зверніть увагу на їхнє внутрішнє наповнення. Крім звичайних полиць, повинні бути різні пристосування для раціонального використання простору – відділення для зберігання банок і пляшок, спеціальні конструкції для розміщення столових приладів і різноманітних кухонних дрібниць.

Можна заощадити місце за допомогою робочих висувних поверхонь – дощок-столиків, із вмонтованими лотками для столових приладів.

Меблі для зони відпочинку теж повинні бути функціональними – щоб весь наявний простір використовувався по максимуму. Наприклад, кухонний куточок може вміщати об’ємні ящики під сидінням для зберігання посуду або кухонного начиння. Обідній стіл навіть на невеликій кухні повинен вміщати всіх членів сім’ї, тому йому потрібно бути досить великим. Але якщо невелика сім’я, звичайний стіл можна замінити відкидним столиком. Якщо ж у вашій родині прийнято збиратися всім разом за красиво накритим обіднім столом, то можливо, краще перенести обідню зону з кухні до вітальні або поставити на кухні розсувний обідній стіл.

Правило № 2. Світлані так, темряві – ні
Стіни на маленькій кухні краще зробити гладкими та світлими. Не перевантажуйте кухню надто яскравими, насиченими кольорами, вони роблять приміщення більш тісним. Світлі тони візуально збільшують приміщення, роблять його просторішим.

Можна оформити кухню в кольоровій гамі, що гармонує із загальним колірним рішенням квартири. Але – пофарбувати кухонні стіни в блідіші, ніж в інших кімнатах, тони. Теплі відтінки – ніжно-рожевий, сонячно-жовтий, яблучно-зелений, блідо-жовтогарячий – зроблять невелике приміщення більш просторим.

Кухня може стати дуже яскравою та життєрадісною, якщо на тлі світлих стін розмістити столи та шафки, пофарбовані в чисті природні тони, – теракотовий, бірюзовий, синій. Меблі світлих відтінків візуально розсунуть стіни тісного кухонного простору, підніме вгору стеля, що нависає. У невеликому приміщенні також добре виглядатимуть меблі, виготовлені зі світлої деревини.

Білий колір можна використовувати, але потребує обережного підходу. Оскільки здатний перетворити кухню на щось лікарняне. Щоб цього не сталося, потрібні доповнення у вигляді яскравих декоративних елементів.

Маленька кухня зобов’язує відмовитися від дерев’яних меблів темних відтінків, які практично поглинають весь світ, що потрапляє сюди, перетворюючи затишний кухонний простір в похмуре затемнене місце.

Правило №3. Розосереджуємо світильники
Однією лампою у маленькій кухні не обійтися. Центральна стельова люстра не потрібна. Найкраще зробити локальне освітлення: на плиту, на стіл, на мийку. Намагайтеся якнайсильніше розподілити світильники по кухні. Вони створять затишок та інтимну обстановку. Якщо вам дуже хочеться мати лампу з верхнім світлом, вибирайте плоску, максимально “приліплену” до стелі.

Правило № 4. Не перетворюйтесь на плюшкіна
На маленькій кухні не повинно бути нічого випадкового. Безжально розлучайтеся з тим, що не використовується. Залиште на кухні тільки ті предмети, які дійсно потрібні і тішать ваше око. Час від часу проводьте перевірку на наявність “зайвих” речей у будинку. Їх можна віднести до гаража або на дачу, або відразу на смітник. Але в жодному разі не колекціонувати вдома.

Втім, якщо вам дісталися у спадок старовинні кухонні меблі – не поспішайте викидати її. У кухонному дизайні зараз дві прямо протилежні тенденції.