На чому не варто економити під час будівництва будинку?

Як відомо, ціна — чи не найважливіша конкурентна перевага будь-якого об’єкта. І якщо продавець не може далі знижувати ринкову ціну товару, він завжди має спокусу зменшити його собівартість.

На заміському ринку це можна зробити, наприклад, відмовившись від деяких робіт або використовуючи дешевші будматеріали. Аналітики компанії “РеалЕкспо” перерахували найчастіші способи економії, завдяки яким вартість будинку стає нижчою, а недолік якості на перший погляд непомітний. Але лише на перший погляд.

Заведення комунікацій до будинку
Часто комунікації прокладають лише до межі земельного наділу. Новоселу після цього доведеться витратити час і гроші на те, щоб найняти спеціалістів і розвести мережі по кімнатах. Будинок із комунікаціями, звичайно, дорожчий, але за різницю у вартості клієнт отримає повністю узгоджений проект, а також йому не потрібно буде робити підкопи під фундамент для доведення комунікацій.

Розмір має значення
При покупці дерев’яного будинку слід звертати особливу увагу на якість матеріалу, з якого стіни виконані. Чим менший діаметр колоди (або переріз бруса), тим воно дешевше. А котедж, збудований з колоди діаметром менше 220 мм або бруса перерізом менше 190 мм, буде холодним. Його доведеться утеплювати, наприклад оббивати мінеральною ватою та вагонкою, а це спричинить додаткові витрати.
Якщо ж будинок виготовлений із якісного матеріалу, то він і прослужить довше, і життя в ньому не перетвориться на нескінченну гру «Зроби сам».

Нижче плінтуса
Ще один спосіб зменшити ціну будинку – зробити його нижчим. Загальна площа житла не залежить від висоти стель, тому може здатися, що практично однакові котеджі в одного забудовника коштують задорого, а в іншого – якраз. Однак незабаром виявиться, що в кімнатах мало світла, а низькі стелі неначе пригинають до землі. Звичайно, тим, хто довго жив у хрущовках, це не видасться проблемою. Але чи варто платити чималі гроші за нагоду мати дерев’яний заміський бункер?

І ти, брус…
Останнім часом популярність клеєного бруса зростає, незважаючи на його високу вартість. Але не всі знають, що якість цього матеріалу на 99% залежить від клею, що застосовується при його виготовленні. Клей дорогий, і спокуса заощадити на ньому надзвичайно велика. Неякісний продукт може в кращому разі мати нав’язливий запах хімікатів, а в гіршому – завдати шкоди здоров’ю.

Дах – усьому голова
Дах – це своєрідний індикатор якості будівництва. При огляді будинку потрібно звернути увагу, чи вона утеплена. Якщо ні, то буде холодно. Крім того, відсутність утеплювача дозволяє приховати дефекти споруди. Наприклад, якщо дах протікає, то на утеплювачі з’являться плями вогкості. Отже, купуючи будинок з неутепленим дахом, новосел ризикує отримати в майбутньому чималий фронт робіт: спочатку утеплення, а потім, якщо вчасно не виявилося протікання, повноцінна перебудова.

Фундамент
Усі знають, що фундамент — основа всього будинку, але багато хто чомусь готовий економити саме на ньому. Цим можуть скористатися забудовники та продати будинок на недостатньо надійному фундаменті. Допомагає їм будівельний міф, який говорить, що «дерев’яні будинки такі легкі, що фундамент потрібний лише символічний». Насправді дерев’яний будинок з подібним фундаментом – це курінь, не більше. Вага однієї колоди може перевищувати 150 кг, а тільки на одну стіну йде понад 20 колод.
Найбільш якісним вважається буронабивний пальовий фундамент. Він дорогий, але надійний. Причому покупцю будинку з такою основою можна заощадити на інших елементах — наприклад, не знадобиться чорнова підлога, не потрібна додаткова антисептична та вологостійка обробка тощо.

Період усадки та стяжки
Усім, хто хоч трохи цікавився покупкою нерухомості на первинному ринку, відомо, що не варто приступати до оздоблювальних робіт раніше, ніж через півроку після завершення будівництва. Потрібно дати будинку час на усадку.
Якщо забудовник подбав про якість своїх будинків, то для виключення наслідків нерівномірної усадки буде використано так звані стяжки. Гвинтова конструкція дозволяє в прямому сенсі притягнути колоди один до одного після усихання. Завдяки цьому весь об’єкт набуває додаткової жорсткості і з’являється можливість уникнути неприємних сюрпризів на кшталт перекошеного вікна або дверей.

Паркан – останній штрих до картини
Купуючи будинок у містечку, люди платять навіть за те, що їхнє заміське життя буде красивим у прямому розумінні цього слова. Передбачається, що всі будівлі мають бути витримані у єдиному стилі. Але навіть найпрекрасніші архітектурні рішення не врятують, якщо забудовник заощадить на такій, здавалося б, дрібниці, як паркан навколо ділянок. Красива огорожа надасть вигляду селища завершеність, а ви в результаті отримаєте саме те, за що платите.