Як зупинити холод у заміському будинку?

Ідеальна квартира має бути затишною, тихою та теплою, температура житла – питання виключно якості будівництва.

Ідеальна квартира має бути затишною, тихою та теплою. І якщо рівень децибел багато в чому залежить від розташування будинку та безпосередніх сусідів, то температура житла – питання виключно якості будівництва. І якщо воно підкачало (будемо відверті, не всі типові будинки, особливо збудовані 15-20 років тому, однаково хороші), то тепло в будинку стає справою рук самих його мешканців. То як же утеплити своє житло? Про це ми розповімо сьогодні.

Перед початком робіт із теплоізоляції житла треба з’ясувати, що є основною причиною його переохолодження. Пам’ятайте, величезна кількість енергії опалювальних систем будівлі (насправді майже половина!) витрачається на поповнення тепла, що йде через негерметичні вікна і двері.

Ревізію джерел холоду раджу почати з ретельного дослідження віконних рам: зверніть увагу на щільність припасування рам та встановлення скла, а також на щілини між вікном та рамою. Якщо установка склопакетів не передбачена вашим бюджетом або суперечить основним життєвим принципам, вікна потрібно утеплити.

Найкраще використовувати для цих цілей ущільнювачі на клейовій основі. Але пам’ятайте: холодне повітря може проникати через щілини, які утворилися між рамами і склом. Найпростіший, але далеко не найкращий спосіб, відомий з радянських часів – віконна замазка. Вона має один істотний мінус: вона не виносить тривалої дії вологи і різкого перепаду температур, тому найкраще вікнами займатися в холодну пору року, тобто буквально зараз.

Інший відносний недорогий спосіб – замовити утеплення вікон силіконовим ущільнювачем у спеціалізованій компанії. Однак оскільки при цьому вікна потрібно зняти, щоб фрезерувати торець і вклеїти утеплювач, робити це краще в теплу пору року.

Дорогу тепловтратам відчиняють і вхідні двері за рахунок щілин, що з’являються внаслідок нещільного припасування їх до коробки. Вирішити цю проблему допоможуть різні нащільні рейки, стрічки з піноматеріалів зі спеціальним шаром, що клеїть, і трубки з пластику. Можна використовувати і ущільнювальну шину: при зачиненні дверцят ущільнювальна планка опускається, тим самим надійно закриваючи щілину, а при відчиненні дверей піднімається.

Якщо з вікнами, балконними та вхідними дверима все гаразд, а в квартирі, як і раніше, холодно, значить, у цьому винні підлога та стіни, і їх потрібно утеплити спеціальними матеріалами. Повинен попередити: по-справжньому ефективно утеплити квартиру тільки зсередини дуже складно, тому що правильна теплоізоляція будинку – комплексний захід, що стосується фасаду будинку. Але самостійні фасадні роботи мешканцям багатоквартирних будинків не тільки не під силу, але і, м’яко кажучи, не заохочуються законом, так що зробимо ставку на внутрішнє утеплення і вирушимо на будівельний ринок.

Для теплоізоляції квартир найчастіше застосовують матеріали на основі кам’яної та скляної вати, пінополістиролу або пробку. Всі вони мають низьку теплопровідність і своє головне завдання – теплоізоляцію приміщення – виконують добре. Однак у кожного є свої недоліки, і краще дізнатися про них до того, як ви придбаєте той чи інший матеріал.

Мінераловатні утеплювачі виробляються з розплаву вулканічних гірських порід і мають високі тепло- та звукоізолюючі властивості, стійкі до коливань температур, міцні та довговічні. Однак вони мають високу паропроникність, тому таку конструкцію необхідно продумати надзвичайно ретельно, інакше пара конденсуватиметься в товщі утеплювача і помітно зменшить його термічний опір.

Схожими властивостями може похвалитися і сучасна скловата: легка і м’яка на дотик, вона не дає великого навантаження на несучі конструкції будівлі, абсолютно негорюча і має високу стійкість до агресивних впливів. Її єдине слабке місце – це здатність убирати вологу і через це з часом втрачати свій початковий обсяг.

Ще один популярний вид утеплювачів, застосовуваних раніше – пінополістирол. Він складається з безлічі дрібних закритих осередків, що не сполучаються один з одним, що забезпечує більш низькі теплопровідність, водопоглинання і паропроникність, ніж у скловати. Крім того, матеріал має високу міцність на стиск і стабільність геометричних розмірів. Однак пінополістирол горючий (втім, як і звичайний пінопласт та інші органічні матеріали) і недостатньо стійкий до впливу органічних розчинників. Загалом від його використання краще відмовитися, якщо є інші варіанти. Непогану ізоляцію забезпечує гіпсокартон, але обшивати стіни їм треба у момент ремонту.

Який би матеріал ви не вибрали для теплоізоляції своєї квартири, пам’ятайте, вдала боротьба зі щілинами призведе до того, що в квартирі треба буде передбачити додаткову вентиляцію. Як мінімум, наявна витяжна вентиляція має працювати справно.