Заміські будинки: про сучасні будівельні технології мало хто знає

Технології сучасного домобудівництва мають спільні риси: завдяки їм можна будувати швидко, якісно і порівняно недорого, тому що елементи конструкцій заздалегідь виготовляються на заводі. У котеджів, що швидко зводяться, естетичний зовнішній вигляд, але архітектурних надмірностей не спостерігається. Ще важлива деталь – проектувальники особливо приділяють увагу такій важливій якості, як енергоефективність, щоб стіни «тримали» тепло в будинку.

Назвемо деякі, найпоширеніші технології, які відомі на сьогодні у Росії:

Каркасне будівництво. За методом каркасного будівництва можна зводити будинки на будь-який смак – великі, маленькі, солідні та скромні. Каркасний будинок є конструкцією зі стійок і балок (металевих і дерев’яних), обшиту з усіх боків. Стіна каркасного будинку – це багатошаровий панельний сендвіч з утеплювачем. (Див. статтю «Нові технології домобудування: швидше, легше, дешевше. Каркасні котеджі для «смачного» заміського життя».)

Блоки із спіненого бетону. Існують два схожі популярні матеріали: пінобетон і газобетон. Це легкі та міцні матеріали з гарною теплоізоляцією. Виходять вони, грубо кажучи, в результаті добавки в бетон бульбашок повітря. (Докладніше у статті «Заміський будинок зі знаком якості: перспективна технологія – бетон із плюсом. Екологічний, легкий, міцний»).

Оциліндрована колода. Щоб колода була рівною і мала однаковий діаметр по всій довжині, її пропускають через спеціальний верстат, і обробляють спеціальним складом. Використовують ще й брус – простий (дереву надається прямокутна, а не округла форма), клеєний (стопка дощок, склеєних між собою). (Читайте матеріал з цієї теми «Дерев’яний будинок: вибираємо вигідну технологію без втрати якості. Принцип 3-Е: екологічність, естетичність, економічність».)

Як виявилося, москвичі практично нічого не знають про сучасні технології індивідуального будівництва: про це заявила більшість учасників опитування – 85,1%. Знають про них лише 14,9%.

У групі «знаючих» про прогресивні методи заміського будівництва 18,7% чули про будинки з газобетону та пінобетону; 13,1% – уявляють собі, що таке каркасне будівництво; 12,6% – в курсі, що така оциліндрована колода; 11,8% знають про всі перераховані нами технології відразу; 6,3% – мають поняття про простий і клеєний брус; 37,5% – важко відповісти.

На наступному етапі опитування всіх учасників опитування (і тих, хто знає про нові технології і не знає) попросили уявити, що вони збираються будувати заміський будинок і запропонували вибрати найбільш підходящий їм матеріал. У список до каркасних конструкцій, оциліндрованої колоди та спіненого бетону додали і більш зрозумілі, класичні матеріали – просто «цегла» і просто «дерево». В результаті дерево обрали 25,1% опитаних. Його привабливі риси, на думку людей, такі: дерево дихає, у ньому комфортно, тепло в морози і не спекотно влітку. Крім того, свою роль відіграє досвід проживання в дерев’яних будинках.

Цеглини дісталося 20,2%. Його основний плюс – пожежна безпека. Прихильники цегли та дерева також дали обом матеріалам одні й ті ж позитивні характеристики: надійність, довговічність, екологічність. На думку респондентів, цегла та дерево пройшли перевірку часом, а нові технології ще себе не зарекомендували та не мають авторитету на ринку, а деякі респонденти навіть підозрюють, що будинки, збудовані сучасними методами – недовговічні та шкідливі для мешканців.

Блоки зі спіненого бетону зібрали 3,4%; брус простий та клеєний – 2,5%; оциліндрована колода – 1,7%; каркасні конструкції – 1,7%; інше – 3,4%. Учасники опитування теж називали переваги нових технологій та основні з них – доступність за ціною, швидкість будівництва. Зауважимо, що це говорили люди, які мають певний досвід – стикалися з технологіями на практиці.

Важко з відповіддю найбільша група опитаних – 42%. Однак у цій групі дуже виразно звучала думка, що, можливо, й варто було скористатися якими-небудь «ноу-хау», якби про них було більше інформації.

Як бачимо, щось могли сказати про сучасні технології люди, які знають про них не з чуток, а або самі будували будинки, або збираються це робити, або їхні близькі звели такий будинок.

Почасти сформована картина можна пояснити: якщо люди нічого не будують, то й зайві знання їм ні до чого. Цим і пояснюється така велика кількість необізнаних у сфері будівництва індивідуальних будинків учасників опитування. Коли настане час будувати свій дім, тоді вони все, що треба, прочитають та дізнаються. Але загальний недолік інформації все ж таки відчувається, і ймовірно, компаніям, які працюють у цьому полі варто задуматися – а чи достатньо вони роблять для того, щоб про їхній продукт у суспільстві знали більше?

Повністю звіт про проведене дослідження читайте у матеріалі «Народна думка: люди не знають, як швидко та недорого збудувати дачу».