Мансарда – найзатишніше і комфортне місце в будинку

Все про мансарди

Мансарда – додаткова житлова площа, розташована під дахом. Вона є затишним і комфортним місцем у будинку. При правильній організації, мансарда може стати затишною спальнею, комфортною вітальнею або навіть робочим кабінетом. У цій статті ви дізнаєтеся основну та найнеобхіднішу інформацію про пристрій та використання мансард.

Будувати кімнати з незграбним дахом придумали у Франції, це зробив Франсуа Мансар. З самого початку мансарди планувалося використовувати як приміщення для зберігання непотрібних і старих речей, але зараз з них роблять цілком комфортні житлові кімнати. Взагалі в мансардах завжди затишно і комфортно через їхнє віддалене від входу в будинок розташування.

Для зручності використання мансарди необхідно відповідально підійти до її облаштування. Форма покрівлі визначає всю конфігурацію мансарди. Необхідно робити стелі не нижче двох метрів, щоб будь-якій людині було зручно ходити хоча б у центрі мансарди. Дуже часто люди стикаються з тим, що у мансардах буває холодно, тому дуже важливо правильно підібрати теплоізоляційні матеріали.

Покриття майже всіх мансард складається з п’яти шарів, кожен з яких виконує свою функцію. Основні функції: теплоізоляція, пароізоляція, звукоізоляція. Але якщо ви вирішите встановити на мансардному поверсі ванну, доведеться встановлювати додатковий гідроізоляційний шар.
Також ґрунтовно варто підійти і до утеплення підлоги. В основному це роблять скловатою, яка міститься між балками перекриття. Таке утеплення необхідно захистити від пари води, що піднімаються знизу, гідроізоляційним матеріалом.

Ну і найважливіша та відповідальна частина мансарди – це, звичайно ж, вікна.
Зазвичай вікна викликають більшість проблем при будівництві мансард. За будівельними нормами площа скління повинна становити не менше 10% від загальної площі мансарди. При замовленні вікон необхідно повідомити продавцю тип вашого покрівельного покриття, від цього залежить тип вікон, потрібних вам.

Сходи, що ведуть на мансарду, повинні бути широкими, не менше метра, щоб дві людини могли розійтися на ній, а ширина сходів, не менше тридцяти сантиметрів.
Оптимальний кут нахилу для сходів – 35 градусів.

Тепер щодо цін на будівництво мансард. Конкретної ціни ми вказати не можемо, тому що ціни в різних містах різняться, але ми можемо з упевненістю сказати, що мансарди в багатоповерхових будинках коштують дорожче, ніж у котеджах. Також якщо ви збираєтеся розміщувати ванну або кухню в мансарді, це буде коштувати дорожче, тому що потрібно буде встановлювати додаткові шари в покрівлю.

Ну ось і все, що ми хотіли розповісти вам про мансарди. Сподіваємось, що ця інформація допоможе вам при виборі мансарди для вашого будинку.